29. obletnica odločitve o slovenski samostojnosti v Poljčah

V Poljčah je v spomin na enega izmed prelomnih trenutkov zgodovine slovenstva potekala svečana slovesnost ob 29. obletnici odločitve o slovenski samostojnosti. Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik SDS Janez Janša.

Na slovesnosti, ki jo organizira Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, so letos zbrane nagovorili predsednik VSO Aleš Hojs, župan občine Radovljica Ciril Globočnik in član Mladinske sekcije VSO Triglav Andrej Hoivik. Slavnostni govornik je bil predsednik SLS Marjan Podobnik, ki je bil mnenja, da bo treba še naprej delati za to, da bo Slovenija postala takšna država, kot smo si jo želeli in pričakovali ob osamosvojitvi. Na dogodku je bil prisoten tudi predsednik DS RS Alojz Kovšca ter poslanca SDS Alenka Jeraj in Boris Doblekar.

Devetega in desetega novembra leta 1990 so se v Poljčah zbrali delegati tedanje vladne koalicije DEMOS, ministri in strokovni sodelavci. Sprejeli so zgodovinsko odločitev o razpisu referenduma za samostojno Slovenijo. Srečanje v Poljčah je bil prelomni trenutek slovenske zgodovine, saj se je z odločitvijo, da gremo Slovenci na referendum, začela uresničevati prva točka majniške deklaracije iz leta 1989. Ta je jasno izražala voljo, »da hočemo živeti v suvereni državi slovenskega naroda.«

Volja po samostojni državi slovenskega naroda je bila potrjena na plebiscitu 23. decembra 1990. Za samostojno Slovenijo se je opredelilo kar 88,5 odstotkov vseh volilnih udeležencev. Na volišča pa je odšlo 93,2 odstotka državljanov ali 1.289.369 volivcev. Slovenci smo kot narod takrat izkazali veliko enotnost, medtem ko slovenska politika tega ni bila zmožna. Nekaterim Slovenija ni bila, in še vedno ni intimna opcija. Toda takrat je zmagala volja in želja slovenskega naroda. To je bil čas iskanja osebne in nacionalne svobode, poudarjene domoljubnosti, čas upanja in vere v boljše življenje Slovenk in Slovencev. Tega upanja ne smemo izgubiti danes, kakor tudi ne v prihodnje.