Župan, ki nove sodelavce izbira na podlagi nenavadnih (nedovoljenih) vprašanj

V Sloveniji veljajo zakoni za vse enako. Vsi smo jih dolžni spoštovati. Ne glede na položaj v družbi ali politično prepričanje. Marsikdo v Republiki Sloveniji pa slednje izkorišča in svojo moč uporablja za izkrivljanje zakona. Kje so na tem mestu pristojne institucije in zakaj ne ukrepajo? Morebiti zato, ker delujejo politično in pristransko? 

Pred dnevi je bil v enem od slovenskih časnikov objavljen intervju z županom Mestne občine Ljubljana Zoranom Jankovićem. Ko človek prebere intervju, se vpraša, kako lahko vodi Mestno občino Ljubljana ali, kot se sam zelo rad pohvali, najlepše slovensko mesto?

Zoran Janković je jasno povedal, da mu intuicija pomaga pri zaposlovanju kolegov in kolegic, da mu pogovor s človekom največ pove o njem, pri čemer ga poskuša presenetiti. Kako, prosim?! Ampak sam pravi, da ne postavlja konvencionalnih vprašanj, ampak bolj nenavadna, ki so lahko za koga tudi neprijetna. Med temi vprašanji so, tako je povedal sam, tudi vprašanja kot so, denimo, ali je kandidat poročen, ali ima družino, kaj delajo starši …. Zoran Janković, kako ne veste, da delodajalec na ustnih razgovorih ne sme spraševati za podatke, ki niso v neposredni zvezi z delovnim razmerjem? In še, v kakšni povezavi so ta vprašanja z vašim izborom, s čim pogojujete izbiro? V 28. členu Zakona o delovnih razmerjih so jasno opredeljene pravice in obveznosti delodajalca. Potrebno je jasno povedati, da je na tem mestu Zoran Janković kršil Zakon o delovnih razmerjih. 1. odstavek 28. člena predmetnega zakona jasno določa, da sme delodajalec od kandidata zahtevati le predložitev dokazil o izpolnjevanju pogojev za opravljanje dela, 2. odstavek 28. člena ZDR-1 pa jasno določa, da delodajalec pri sklepanju pogodbe o zaposlitvi ne sme od kandidata zahtevati podatkov o družinskem oziroma zakonskem stanu, o nosečnosti, o načrtovanju družine oziroma drugih podatkov, če niso v neposredni zvezi z delovnim razmerjem. Morebiti župan na podlagi teh nezakonitih vprašanj izbira kandidate in se jim tako godi diskriminacija (če, denimo, kandidat na takšna vprašanja ni želel odgovoriti ali pa ga delodajalec ni izbral zaradi vsebine njegovih odgovorov).

Gre še za enega od nizov ravnanj ljudi, ki menijo, da zanje zakoni ne veljajo, oziroma da so zakoni zato, da se kršijo. In to spet na račun najšibkejših. In spet se ne zgodi ničesar. In zakaj ne? Zato, ker v Sloveniji še vedno vlada vladavina strahu in nerazumljivega prepričanja, da sistem tako funkcionira in da se ne more spremeniti ničesar. Vsak, ki se mu na ustnem razgovoru zgodi takšna nezakonitost, bi moral nemudoma kršitelja prijaviti na Inšpektorat Republike Slovenije za delo, da bi kršitelja dosegla kazen. Tudi anonimne prijave je Inšpektorat Republike Slovenije za delo dolžan obravnavati.

Zoran Janković živi v nekem preteklem času in nikakor ne more pozabiti Tita. Ampak zanimivo, po eni strani pravi, da ni dober politik tisti, ki ustvarja sovraštvo, poveličuje Tita in pravi, da je bil Tito fenomen v tem, kako je balansiral med vzhodom in zahodom. Vendar! Ko se predočijo dejstva o grozodejstvih, ki jih je Tito podpiral, v tem pa ni sovraštva? Dvojna merila? Ne, takrat pa je sovražen tisti, ki izpostavi resnico o človeku, ki je marsikdo ne pozna, saj slovenski mediji zelo pristransko podajajo zgodovino. Druga težava je tudi v slovenskem šolskem sistemu, ki otrok ne uči o pravi in resnični zgodovini, ampak jo potvarja z izbranimi zgodovinarji.

No, najboljša »cvetka« pa je njegova izjava, v kateri pove, da že sicer zelo dolgo pozna Milana Kučana, ampak če on še vedno odloča v tej državi, potem ne govorimo o isti državi. Zoran Jankovič, ali se res ne morete izogniti vašemu gorečemu simpatiziranju z Milanom Kučanom? Ali dejansko res tako podcenjujete slovenski narod, ali res mislite, da vas nismo spregledali? Ah, dajte no, saj veste, resnica vedno pride na dan. Vedno.

Kakorkoli, Zoran Janković trenutno ne vidi nobenega od vodilnih na MOL-u za zamenjavo, seveda, za enkrat še ne, ko pa bo mahal rep … od kod in kdaj … mogoče iz Murgel … mogoče od kod drugod … pa menjave zagotovo bodo. Kot pribito! In to zelo dobro ve tudi on sam.

Za Zorana Jankovića bi lahko rekli, da so zanj uspešni podjetniki tisti, ki ustvarjajo velike dobičke. Ampak ne vemo pa, na kakšen način naj bi bili dobički ustvarjeni. V Sloveniji so največkrat s pomočjo države ali pa z izkoriščanjem delavcev. Škoda, ker ni podatka kako upravlja s človeškimi viri, ne pa z dobičkom …

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.