Vloga ženske v trku kultur

Bruselj je zakrvavel, Pariz si še ni opomogel. Škoda je narejena in nikoli ne bo popravljena. Evropa bi morala poskrbeti za legalne begunce z vojnih območij, vendar je prepozna, saj so pravi begunci ostali med množico ilegalnih migrantov  na grško-makedonski meji. Danes tako lahko govorimo o ilegalnem »migrant ekspresu« in organiziranih migrantih, ki jih je Evropa spustila, milo rečeno, do svojega srca.

 

Zanimivo je, da se velika večina migrantov zgraža nad mlačnim sprejemom Evrope. Nekateri, predvsem pravi begunci, ki predstavljajo manjšino, po nekaterih podatkih jih je 30 odstotkov, izražajo hvaležnost in so se pripravljeni integrirati v evropsko družbo ali se vrniti na svoje domove, ko bodo vzpostavljeni pravi pogoji za vrnitev.

 

Evropa je v tem trenutku pomehkužena in brez kompasa. Jutri lahko kdorkoli, tako v Sloveniji kot v Evropi postane naslednja žrtev agresivne moške muslimanske kulture.

 

Spomnimo se silvestrske grozljivke iz Kölna, zgodila se je tako rekoč včeraj. Seksualna svoboda nemških žensk je padla pred noge muslimanskih migrantov. Tudi v Sloveniji smo imeli več primerov, ko so morala mlada dekleta ali ženske bežati pred tujci azijskega porekla. Kaj lahko storimo za njihovo varnost? Zapiramo najstniške hčere v stanovanja? Jim omogočamo spremstvo na železniško postajo? V evropsko žensko sta se zasadila strah in tesnoba.

 

Evropski moški danes trepeta iz več vzrokov in se sprašuje, kako naj zaščiti družino, kako naj poskrbi za varnost v lastni hiši, če država ne more zaščititi niti meja in vzpostaviti javni red in mir v deželi. Slednja sta danes postala izjemno krhka instituta, ki se lahko takoj porušita. Predsednik Vlade Republike Slovenije je šele po šestih mesecih ilegalnih migracij sporočil, da bo Slovenija od 9. Marca dalje striktno izvajala Schengen.

Kljub t. i. zaustavitvi največjega toka ilegalnih migracij vsi vemo, da se dejansko ne bodo ustavile. Migranti in begunci bodo pot v Evropo našli, kljub zavedanju, da bodo nekatera njihova življenja ugasnila v valovih. Kakorkoli obračamo, zdi se, da se katastrofi ne moremo izogniti. 

 

Nikakor pa ne smemo mimo tistega manjšega odstotka muslimanskih žensk migrantk in begunk. Zakaj manjšega dela? Predpostavljamo, da bi v deželi, kjer divja vojna in kjer je obglavljanje ljudi, predvsem kristjanov vsakodnevno dogajanje, morali biti ženske in otroci tisti, ki bodo prvi poslani stran, na varno. Priča smo, da temu ni tako. Slike iz begunskih taborišč kažejo pretežno moške, stare okoli 20 let, samske, mlade in sposobne za boj.

 

Pot, ki begunce pelje čez sredozemsko morje, ni zastonj in denarja ni dovolj za vse. Pot predstavlja tudi veliko nevarnost, zato je večina žensk in otrok ostala zadaj. Nekaj jih je ostalo v turških, libanonskih in grških begunskih kampih. Očetje, sinovi in bratje so odšli naprej in iščejo možnost v Evropi, da se jim kasneje pridružijo ženske in otroci.

 

Iz Turčije prihajajo zaskrbljujoča poročila, da so nekatere ženske in otroci prisiljeni v prostitucijo ali suženjsko delo. Tiste ženske, ki se odločijo, da gredo na pot v Evropo, so izpostavljene spolnim napadom in posilstvom, v najhujših primerih so tudi starši otrok tisti, ki prostituirajo svoje otroke za denar.

 

Evropa potrebuje močno in odločno politiko obrambe svojih držav pred ilegalno migrantsko invazijo

 

30. oktobra 2015 je Ženski odbor SDS sodeloval v Münchnu na mednarodnem kongresu Evropske ljudske stranke – ženskih organizacij (v nadaljevanju: EPPW). Kongresa sva se udeležili predsednica Alenka Jeraj in podpredsednica mag. Jelena Konda. V tistem času je bila Slovenija na vseh prvih straneh svetovnih medijev prikazana kot mala državica na vrhu Balkana, skozi katero se je valila nepregledna množica beguncev in migrantov. Slovenija je postala t. i. »bottle neck« - grlo steklenice balkanske migrantske in begunske poti.

 

Organizacija EPPW je 30. oktobra 2015 v Münchnu sprejela Nujno resolucijo o migrantski in azilni politiki, v kateri je poudarila pomen solidarnosti do beguncev in delitve bremena posledic begunske in migrantske krize glede na zmogljivost in sposobnost posamičnih držav članic EU. Zavzela se je za čimprejšnjo dodelitev pomoči v smeri obvladovanja vseh nalog v zvezi z registracijo beguncev in njihovo razdelitev znotraj Evrope. Begunci se morajo počutiti varne in ne smejo tvegati svojih življenj na poti. Resolucija je poudarila, da je potrebno tiste, ki ne izpolnjujejo pogojev za status begunca, vrniti v domovino. Kriza je globalna, zato je potrebno sodelovati z drugimi mednarodnimi subjekti. Otrokom, ženskam in družinam je potrebno nuditi prednostno obravnavo v vseh fazah azilnega postopka. Resolucija je izpostavila tudi potrebo po spremljanju in ugotavljanju vzrokov množičnih migracij ter iskanju rešitev izhoda iz krize.

 

Ženski odbor SDS je v fazi sprejemanja resolucije podal predlog, da bi bilo, glede na vse informacije s terena, potrebno takoj in nujno fizično ločiti ženske in otroke (ter njihove očete in može) stran od nepregledne množice mladih moških, tako v begunskih taboriščih kot na poti. Predlog ni naletel na razumevanje in ni bil vključen v resolucijo.

 

V zadnjih tednih so Nemčijo vznemirila poročila o številnih primerih spolnih zlorab žensk ter otrok in izkazalo se je, da so krivci večinoma moški migranti muslimanske vere. Na pristojnem ministrstvu so priznali, da niso ne ženske ne otroci varni pred napadi, zato so namenili 200 milijonov evrov za ukrepe, s katerimi bodo poskrbeli za ločene prostore za nastanitev najbolj ranljivih posameznikov, ločene kopalnice in stranišča. Posebna skrb bo namenjena otrokom. Varni prostori bi jim omogočili, da ne bi živeli v konstantnem strahu, saj je marsikateri otrok na poti brez staršev. Nemški vladni komisar za problematiko spolnih zlorab otrok je izjavil, da se ti napadi dogajajo v vseh begunskih taboriščih v Nemčiji, v več najhujših primerih so bile žrtve otroci.

 

V soboto, 9. aprila 2016, bo v Pragi zopet zasedala organizacija EPPW in razprava bo tekla okoli dveh izhodiščnih tem: kaj se je zgodilo z ženskami po arabski pomladi leta 2011 in vprašanje integracije moških in žensk v evropsko družbo.

 

Evropa danes potrebuje močno, odločno in samozavestno politiko, politiko obrambe svojih držav pred ilegalno migrantsko invazijo. Ženske in otroci ter starejši predstavljajo najbolj občutljive družbene skupine. V prvi vrsti predstavljajo tudi ciljne skupine za spolne napade.

Ženski odbor SDS odločno obsoja vsako vrsto nasilja, predvsem spolne napade, ki so jih utrpele tako evropejke kot ženske migrantke ter begunke muslimanske in krščanske vere. Trenutna evropska politika ne govori v prid temu, da bo trend množičnih spolnih napadov in terorizma prenehal. Zahtevamo, da Vlada Republike Slovenije pripravi učinkovite ukrepe in rešitve za zagotavljanje varnosti državljanov in državljank ter njihovega premoženja, pri čemer izpostavljamo najbolj ogrožene družbene skupine: ženske, otroke in starejše.

 

Prav tako je potrebno opraviti razpravo v zvezi z migrantsko krizo in ukrepi Republike Slovenije za njeno obvladovanje, pri čemer pozivamo Vlado RS za zavzemanje in izvajanje bolj restriktivne politike pri sprejemanju migrantov in prosilcev za mednarodno zaščito. Takoj je potrebno preprečiti vsako možnost povečanja ilegalnih migrantov v primeru novega vala.

 

Evropa se mora vrniti k svojim koreninam in odločno pokazati prišlekom, da so prišli v hišo, kjer se bodo morali prilagajati našim vrednotam, ali pa ne bodo več dobrodošli. Zavedamo se, da se to ne bo zgodilo jutri. Čaka nas dolgo obdobje, v katerem bo Evropa še nekaj časa drvela po strmini navzdol.

 

Evropejci se ne bomo predali strahu in grozi, ne bosta nas ohromila črna zastava in krvavi nož. Potrebujemo zelo jasen načrt in akcije oz. aktivnosti, da zavarujemo Evropo in njene ljudi, da zavarujemo naš način življenja in vrednote.

 

 

S tem prispevkom je podpredsednica Ženskega obora Slovenske demokratske stranke mag. Jelena Konda sodelovala na javni tribuni, ki jo je pripravil Klub seniork in seniorjev Slovenske demokratske stranke.

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.