Veličina dejanj in poguma dr. Ljuba Sirca v času zatiranja s strani komunistične oblasti

Danes obeležujemo rojstvo velikega domoljuba, ki je zaradi svojega znanja in prepričanja moral prestati marsikatero težko življenjsko preizkušnjo, predvsem pa je moral zaradi nestrinjanja z bivšo in tudi s sedanjo politično oblastjo svoje znanje in izkušnje deliti v tujini, onemogočeno je bilo njegovo delovanje v domovini, Republiki Sloveniji.

V Kranju se je 19. aprila leta 1920 rodil dr. Ljubo Sirc. In kot je na žalni seji v zadnjih dneh januarja letošnjega leta poudaril predsednik SDS Janez Janša, je dr. Ljubo Sirc poleg dr. Jožeta Pučnika človek, ki je najbolj temeljito zaznamoval prelomen čas v zgodovini Slovenije in »brez te energije ne bi uspelo.« Vendarle se postavlja vprašanje, koliko Slovenk in Slovencev se zaveda velikega pomena dr. Ljuba Sirca za slovenski narod.

Zaradi nestrinjanja s takratno slovensko politično oblastjo je bil med drugim tudi dr. Ljubo Sirc maja 1947 s strani slovenske tajne policije UDBE aretiran. V tako imenovanem Nagodetovem procesu, političnem procesu slovenske oblasti pod vodstvom Komunistične partije Slovenije, je bilo sojeno tistim, ki so želeli politično delovati v državi kot opozicija. Aretirane so dva meseca zasliševali in jih mučili v ljubljanskih zaporih. V slovenskih medijih je aretirane, visoko izobražene intelektualce Politbiro Centralnega komiteja Komunistične partije Slovenije označil kot peščico špijonov, razrednih sovražnikov, plačancev inozemstva, ki nimajo nobene politične vsebine in katerih delo je brez vsake politične osnove škodovati ljudski oblasti. Tri obtožene so po 13 dneh sojenja obsodili na smrt s streljanjem, ostale na visoke zaporne kazni s prisilnim delom in odvzemom vseh državljanskih pravic. Leta 1991 je Vrhovno sodišče Republike Slovenije sodbo zoper Nagodeta in štirinajst soobsojenih razveljavilo z ugotovitvijo, da je slonela na lažnih obtožbah in da je šlo za krivičen proces proti namišljenim zahodnim vohunom.

Leta 1992 je bil dr. Ljubo Sirc zelo spretno izigran s strani takratnega podmladka komunistične partije ali »olepševalno« LDS, ko so njihovi člani za predsednika države podprli zadnjega šefa slovenske komunistične partije Milana Kučana, namesto da bi podprli človeka z vizijo, ki bi brez vsakega dvoma mlado in perspektivno državo Republiko Slovenijo popeljal v razvoj in razcvet.

Vendar kljub vsem pritiskom dr. Ljubo Sirc ni klonil in je svoje znanje ponovno, tako kot pred osamosvojitvijo razdajal v tujini. Potrebno je poudariti, da v kolikor bi v Republiki Sloveniji na vodilne položaje postavili ljudi, kot je bil dr. Ljubo Sirc, ter v kolikor bi bila država in njeni voditelji pripravljeni sprejemati in ceniti njegovo znanje, kot so to znali v tujini, se danes aktualna politika ne bi rabila ukvarjati s TEŠ 6, izgradnjo drugega tira, bančno luknjo in še prenekaterimi projekti, ki so privedli do netransparentne porabe javnega denarja. Ampak bi lahko z znanjem uglednega ekonomista, čigar znanje je cenjeno po širnem svetu, obrnili v svojo korist in bi v lastni državi izpeljali projekte, ki bi bili ekonomsko upravičeni, predvsem pa bi državi zagotavljali velike donose, zagotovljena bi bila tudi varna in uspešna delovna mesta. S slednjimi bi država zagotovila pravno in socialno varnost svojih državljank in državljanov, dolg na državljanke in državljane bi bil nedvomno manjši, država bi porabila bistveno manj za socialne transferje ali pa bi le-te lahko veliko lažje porazdelila. S tem bi zagotovila večje zadovoljstvo državljank in državljanov Republike Slovenije.

Ob vsem tem se sama po sebi postavijo vprašanja: Ali se v Republiki Sloveniji res ne moremo rešiti starih navad in prepričanj? Je res edino, kar šteje, politično prepričanje? Zakaj ne privabimo k sodelovanju ljudi, ki bi s svojim znanjem in izkušnjami pripomogli k temu, da bi ljudje z zadovoljstvom opravljali svoje delo, za katerega bi bili pošteno plačani? Za vzgled si lahko vzamemo dejanja razvitih zahodnih držav, ki so v času gospodarske krize vse uspešne podjetnike, ki so delali po tujih državah, privabili nazaj v domovino ter so se doma ukvarjali z reševanjem delovnih mest za domače delavke in delavce in so ustvarjali velik domači bruto proizvod. S tem pristopom pa je imela država zadovoljne državljanke in državljane. Prav to bi nam lahko s svojim znanjem prinesel dr. Ljubo Sirc. Pa mu je bilo to onemogočeno s strani politike.

Slovenke in Slovenci pa kot kaže tega še nismo presegli in zato uspešne in perspektivne ljudi, kot je bil dr. Ljubo Sirc, raje »prepustimo« drugim državam, da lahko tam ustvarjajo in pripomorejo k njihovemu razvoju, namesto da bi to storili v svoji domovini.

Zaradi tega naj nam bo življenje dr. Ljuba Sirca v poduk, da ne bomo ponavljali starih napak in se bomo začeli zavedati, da imamo v svoji državi ljudi, ki naj naše gospodarstvo in naše uspešne delavke in delavce »umestijo« na svetovni zemljevid.

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.