Svetovni slovenski kongres – »srce naroda«

Če bi vas takole na hitro vprašal, koliko nas je Slovencev, bi velika večina odgovorila, da okoli dva milijona. Podatek ni točen, Slovencev nas je okoli dva milijona in pol.

Res pa je, da nas v Sloveniji živi okoli dva milijona, ostali pa po širnem svetu od Avstralije, Argentine, ZDA do Kanade, da ne omenjam nam bližnjih držav, kot so Nemčija, Švedska in še katera bližnja država. Razlogi za odhajanje Slovencev iz domovine v tujino so bili skozi zgodovino praktično dvojni. Prvi so ekonomski, ti so prevladovali po prvi svetovni vojni, pa tam v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so Slovenci odhajali s trebuhom za kruhom v svet. No, danes ni nič drugače. Pomemben del mlade populacije iz istih razlogov, tudi zadnja leta odhaja v svet. Drugi razlog odhajanja Slovencev v svet pa je politične narave. Po drugi svetovni vojni so mnogi zapustili Slovenijo prav zaradi nestrinjanja s komunističnim režimom.

Pa je vendarle prišlo leto 1990. Čas nastajanja samostojne in neodvisne Slovenije. Večina naših rojakov po svetu je bila še kako aktivna v prizadevanjih za samostojno državo Slovenijo. Nič čudnega torej, da je v tistem času nastalo društvo Svetovni slovenski kongres. Gre za popolnoma neodvisno, zlasti pa nepolitično društvo, katerega osnovni in edini cilj je združevanje interesov Slovencev doma in po svetu. Do sedaj so organizirali številne znanstvene konference na temo Slovencev v domovini in v svetu. Društvo je imelo vse od svojega nastanka prostore na Cankarjevi 1 v Ljubljani. Gre za najožji del centra našega glavnega mesta (ob Nami), katerega lokacija ima tudi simbolni pomen za vse Slovence doma in v tujini.

Tako je bilo vse od osamosvojitve do danes. Toda sedanja Cerarjeva oblast se je odločila, da temu v bodoče ne bo več tako. Stavbo na Cankarjevi 1 v Ljubljani so se namenili oddati Banki Slovenije, društvo Svetovni slovenski kongres pa nameravajo preseliti v neugledno in popolnoma neprimerno socialistično stavbo na Linhartovi 13 v Ljubljani (bivša občina Bežigrad). V tem prispevku omenjam le društvo Svetovni slovenski kongres, čeprav je na lokaciji Cankarjeve 1 še več drugih društev.

O tem smo pretekli četrtek, na pobudo SDS, razpravljali tudi v Državnem zboru. Uganili ste, koalicijski poslanci so zagovarjali izselitev Svetovnega slovenskega kongresa na Linhartovo 13, poslanci SDS in NSI pa, da društvo Svetovni slovenski kongres ostane na Cankarjevi. Čigava je obveljala verjetno sklepate – koalicijska. Sam sem v razpravi dejal, da društvo Slovenski svetovni kongres predstavlja »srce naroda«, ki združuje vse Slovence, tiste doma in tiste v tujini. Zato nobena vlada nima moralne pravice, da niža standard njihovega delovanja.

Mogoče ste se vprašali, zakaj naj bi prostore na Cankarjevi 1 dobila Banka Slovenije. Ta ima sedaj prostore dobrih 100 metrov od Cankarjeve 1. Ko smo prevzeli evro, je Banka Slovenije izgubila številne pristojnosti in pričakovati bi bilo, da se bo število uslužbencev tam zmanjšalo. Pa se seveda ni, še več, njihove plače nimajo nobenih omejitev. Če so predsednik države, vlade in parlamenta omejeni na 65. plačni razred in s tem nekaj nad 3000 evrov bruto plače, to za uslužbence Banke Slovenije in njihovo vodstvo ne velja. V SDS smo sicer predlagali zakon po katerem bi uslužbence Banke Slovenije obravnavali enako kot druge javne uslužbence, a zakon ni bil sprejet. Cerarjeva vlada pa v sodelovanju z Banko Slovenije načrtuje »preseravanje« (oprostite izrazu). Med sedanjim sedežem Banke Slovenije in Cankarjevo 1 naj bi zgradili nekakšen zračni protokolarni most, na Cankarjevi 1 pa reprezentančne prostore Banke Slovenije. Le zakaj? Edini logičen odgovor se mi zdi v »kaznovanju« Svetovnega slovenskega kongresa. Vse, kar osvetljuje resnično zgodovino Slovencev, je pač treba onemogočiti.

Namesto zaključka naj zapišem le še rešitev za Svetovni slovenski kongres: ključ rešitve njihovega problema ima Karl Erjavec, žal le on. Le ta lahko ustavi zlobne namene Cerarja.

 
Prepričaj prijatelja s programom SDS!
Si podpornik Slovenske demokratske stranke in si želiš storiti več za zmago SDS-a na volitvah 3. junija?