Dr. Vinko Gorenak: Sodišča – roka pravice ali roka krivice?

V svoji novi kolumni dr. Vinko Gorenak piše o delovanju slovenskih sodišč.

Poznate simbolni znak sodišč? Seveda – to je tehtnica. Tudi logično je, da imajo sodišča tak simbolni znak. Tehtajo namreč dokaze ene in druge strani in na koncu »pravično« sodijo. Tako teorija. Kaj pa praksa naših sodišč? V nadaljevanju objavljam podatke, ki kažejo na to, da je tehtnica naših sodišč le formalen simbol. Dejanski simbol bi morala biti tehtnica, ki bi imela na levi napis »levica« na desni pa napis »desnica« in tehtnica bi morala biti nagnjena skrajno levo. Tak simbol bi bil dejansko korekten, točen simbol naših sodišč.

Primer, ki ga objavljam v nadaljevanju, sicer ni najboljši primer v smislu tehtanja levo ali desno (mariborski župan Fištravec pač ne sodi na desno), je pa dober primer v smislu tehtanja uravnoteženja odločitev naših sodišč.

Podjetje Eko –  park iz Lendave, ki je v lasti Občine Lendava, je v volilni kampanji leta 2012 za potrebe volilne kampanje kandidata Danila Türka, nakazalo 1500 evrov. Eko – park je bil v lasti občine Lendava. Takšnim podjetjem je zakon prepovedoval financiranje volilnih kampanj. Povrhu krepko več kot polovico vseh svojih prihodkov podjetje Eko – park dobi od države. Sodišče je v tem primeru organizatorju volilne kampanje nekdanjega predsednika Türka Romanu Ferenčaku za nedovoljen prispevek izreklo: opomin. Opomin so poslali tudi občinskemu podjetju iz Lendave, ki je plačalo, kar ne bi smelo. Vodi ga od leta 2008 Jožef Gerenčer. Gerenčer ni le direktor tega komunalnega podjetja. Je tudi izvoljeni občinski svetnik. Gerenčer je tudi predsednik lokalnega odbora SMC v Lendavi. Z Računskega sodišča so se pritožili, da je opomin za nedovoljeno financiranje kampanje pomembnega politika z denarjem občinskega podjetja, preblaga kazen. To je prekršek neznatnega pomena in zato ne bo postopka, je sodišče odločilo o podarjenih 1.500 evrov za kampanjo nekdanjemu predsedniku Danilu Türku, ki jih je podarilo podjetje Eko – park iz Lendave.

Takšna odločitev sodišča pa dramatično odstopa od kazni, ki jo je za 100 evrov prikrite usluge za kampanjo mariborskega župana Andreja Fištravca sodišče naložilo društvu, ki ga vodi Rosvita Šeruga – ne boste verjeli – 5000 evrov globe. Je to dokaz, da so odločitve naših sodišč roka pravice? Ne, nikakor ne –  ta primer kaže na to, da so naša sodišča bolj roka krivice kot roka pravice.

Med zanimivosti Türkove kampanje na volitvah leta 2012, ki so jih opazili revizorji Računskega sodišča, ob darilu Eko – parka sodi še, da je Ferenčak predvolilni račun odprl pri Factor banki, ki je bila pozneje z velikansko državno dokapitalizacijo ukinjena. Dejansko pa pripojena slabi banki. Ta banka je za Türkovo kampanjo posodila 27.406 evrov, ki jih je Ferenčak napačno prikazal kot svoje lastno posojilo, čeprav je bil denar neposredno z banke nakazan na predvolilni račun za Türkovo kampanjo. Ferenčak v poročilu tudi ni navedel, da Pošti Slovenije v državni lasti ni pravočasno poravnal računa za 50.000 evrov. Teh računov ni poravnal niti v 90 dneh od opravljene storitve. Iz navedenega izhajajo jasni sumi koruptivnih ravnanj ali celo kaznivih dejanj korupcije, ki pa jih naša sodišča obravnavajo povsem arbitrarno.

No, v zadnjem času so v modi tožbe zoper mene zaradi domnevno, z moje strani, storjenih kaznivih dejanj razžalitve ali česa podobnega. Tu sem zapisal uradne ugotovitve Računskega sodišča, o čemer pa je prav tako že pisal samostojni novinar Peter Jančič.

Prispevek je bil prvotno objavljen tukaj.

 
PREDLAGAJ POSLANSKO VPRAŠANJE
Ste opazili problem, ki bi se mu vlada morala posvetiti?

Preverite, vprašajte, predlagajte.