Ali ob dnevu slovenske zastave ponosno plapola slovenska zastava tudi pri vas doma?

Včeraj smo v Sloveniji obeležili dan slovenske zastave, ko za ta državni simbol Republike Slovenije tudi najpogosteje slišimo. Zaskrbljujoče in žalostno je, da jo na ta dan premalokrat vidimo izobešeno tako na javnih ustanovah, kot na mestnih in vaških ulicah, predvsem pa na mnogih domovih Slovenk in Slovencev. Ob vseh teh dejstvih je popolnoma na mestu vprašanje zakaj ima mnogo Slovenk in Slovencev tako hladen odnos do tega državnega simbola, domovine in zakaj se ne želijo ali ne znajo poistovetiti z njim?

Odgovorov na vprašanje je verjetno toliko kot nas je prebivalcev države na sončni strani Alp. Osebno sem najprej mnenja, da je temu tako, da že v samem šolskem sistemu otrokom ne znajo predstaviti kaj pomeni zastava za slovenski narod in kakšen odnos je potrebno imeti do tega državnega simbola. Seveda me bo veliko ljudi »napadlo«, da zopet je za vse kriva šola. Vendar roko na srce; ali pred vsemi slovenskimi šolami skozi celo leto visijo slovenske zastave? Ali so te vedno čiste in cele? Kolikokrat se otroke spodbudi, da bi pomagali pri izobešanju zastav? Pa vendar, na koncu koncev si moramo vsi priznati, da najmlajše je najlažje naučiti kako pomembno je, da smo ponosni na naše državne simbole. In seveda bodo zagovorniki šolstva ponovno »udarili«; kaj pa doma in izobešanje zastave na hišah? V enem delu imajo seveda prav, samo šola je še vedno javna ustanova, ki bi morala prva poskrbeti, da bi se državni simboli izobešali in bi morala biti za vzgled.

Nadalje, kako naj se Slovenke in Slovenci identificirajo z državnim simbolom, če se na državnih prireditvah pojavljata dve zastavi. Ob tem bom zopet postavila vprašanje. Ali v Nemčiji državne praznike praznujejo z dvema zastavama? Da najprej odgovorim, da v mislih nisem imela zastave Slovenije ali Nemčije in zastave Evropske unije. Moje vprašanje je bilo namenjeno zastavam preteklih in sedanjih držav. Naši organizatorji in udeleženci državnih prireditev se premalokrat zavedajo ali se sploh ne zavedajo, da 2. odstavek 6. člena Ustave Republike Slovenije določa: »Zastava Slovenije je belo-modro-rdeča slovenska narodna zastava z grbom Slovenije. Razmerje med širino in dolžino zastave je ena proti dve. Barve zastave gredo po vrstnem redu: bela, modra, rdeča. Vsaka barva zavzema po širini tretjino prostora zastave«. 1. odstavek 6. člena Ustave Republike Slovenije določa in jasno pove: »Grb Slovenije ima obliko ščita. V sredini ščita je na modri podlagi lik Triglava v beli barvi, pod njim sta dve valoviti modri črti, ki ponazarjata morje in reke, nad njim pa so v obliki navzdol obrnjenega trikotnika razporejene tri zlate šesterokrake zvezde. Ščit je ob stranicah rdeče obrobljen. Grb se oblikuje po določenem geometrijskem in barvnem pravilu«. Ker bi se morali prireditelji državnih prireditev zavedati, da morajo le-te biti pripravljene v skladu z Ustavo Republiko Slovenijo, v kateri ni nikjer navedeno, da je naš državni simbol zastava nekdanje republike in bi jim moralo biti več kot jasno, da rdeča zvezda ni primerna za državne prireditve in tam nikakor ni prostora zanjo.

Kako naj potem mlajše generacije vedo kaj je prav in kaj ne, če so že na prireditvah, ki so prirejene na najvišji ravni razdeljeni v dilemo katera zastava je potemtakem pravilna. Ali si predstavljate, da bi v Nemčiji državni praznik praznovali z nacistično zastavo? Meni osebno je to nepredstavljivo in tudi pri nas bi moralo biti temu tako, saj tako kot je nacizem bil totalitarni režim, je bil tudi komunizem. In tukaj me bodo zopet »napadli« vsi, ki trdijo, da brez te zastave in države ne bi bilo samostojnosti in vsi tisti, ki ne morejo »preboleti« starega sistema. Pa vendar, kljub vsemu, to je bila še ena uspešna »krinka« za katero se je skrival takratni sistem, da je lahko izvrševal teror nad lastnim narodom. Verjetno v razvitih civilizacijah ne poznajo delovnih taborišč in prevzgojnih domov kot jih je uporabljal takratni režim.

Ter nenazadnje koliko slovenskih občin od 212-ih ima urejene in pravilno izobešene slovenske zastave po ulicah in ob pomembnih prometnih povezavah? Na tem mestu je tudi zanimivo vprašanje, ki temelji na dejstvu, da se župan našega glavnega mesta Zoran Janković hvali, da je Ljubljana najlepše evropsko mesto, ki je tudi bilo nosilec naziva Zelena prestolnica Evrope. Ali na Ljubljanskem gradu visi slovenska zastava? Odgovora ni potrebno podati, ker ga vsi, ki si pred resnico ne zatiskamo oči poznamo. In zato vam zastavljam še eno vprašanje, ali si predstavljate v Združenih državah Amerike, v Franciji, v Nemčiji, v Veliki Britaniji, da ob pomembnih dogodkih ali skozi celo leto na pomembnih ustanovah ne bi bila izobešena nacionalna zastava? Verjamem, da si tega ne znate predstavljati. V Združenih državah Amerike lahko zastave vidite skozi celo leto izobešene tudi na zasebnih hišah in ustanovah in tam ljudje s ponosom pokažejo na svoj državni simbol.

In da zaključim, razviti zahodni svet je vedel in še danes ve kako se spopasti z neprijetnim delom zgodovine in ga tudi razrešiti. Tako lahko gradijo uspešno in produktivno prihodnost, s tem pa je še kako povezana identifikacija z nacionalnimi simboli, kot je tudi zastava.

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.