Novice

Visoka napetost med Korejama

sobota, 27. 11. 2010

V torek je Severna Koreja na južnokorojeski otok izstrelila več raket, pri čemer je bilo več ljudi ranjenih, ubita pa sta bila dva marinca. Seveda je na »napad« Severne Koreje odgovorila njena južna soseda, prav tako s streljanjem.

O razlogih za napad Severne Koreje se večinoma špekulira. Združene države amerike obstreljevanje povezujejo z menjavo vodstva v Pjongjangu in prepričani so, da gre za osamljeno dejanje. Severni Korejci pa so Seul obtožili brezobzirne vojaške provokacije. V sporočilu za tuje medije so zapisali: "Seul je iztiril proces izboljšanja medkorejskih odnosov, potopil medkorejsko sodelovanje Rdečega križa in s svojo politiko spopada z DPRK-jem pelje položaj proti vojni na polotoku." Dejstvo je, da je imela Južna Koreja vojaške vaje v neposredni bližini otoka Jonpjong, ki je zelo blizu severnokorejske obale. Izvedeli se je tudi, da so jim Severni Korejci telefonirali in zahtevali prekinitev vaj. Pol ure po koncu vaj pa so Severni Korejci začeli streljati. Na tem področju so incidenti zelo pogosti, saj so mejo po koncu korejske vojne enostransko določili Združeni narodi in te meje Severna Koreja ne priznava.

Med tem je ameriška letalonosilka s skupino bojnih ladij že na poti iz Japonske, da se pridruži vojaškim vajam v Južni Koreji, ki bodo potekale od 28.novembra do 1.decembra. Te vaje naj bi bile predvidene že pred topniškim napadom. Najbrž bi bilo smotrno te vaje preložiti ali jih pač odpovedati, saj sta zaenkrat še obe državi preveč nastrojeni ena proti drugi. Tudi predsednik Južne Koreje Li Mjung Bak ni prav nič razumen, saj je na obstreljevanje Severne Koreje dejal, da bo južnokorejska vojska ostro odgovorila na vsakršno dodatno provokacijo. Žalostno, kaj se dogaja z narodom, ki ima 13.stoletij skupne zgodovine in samo 60 let ločitve. Žalostno dejstvo je tudi to, da sta državi tehnično še vedno v vojni, saj sta leta 1953 podpisali le premirje, medtem ko mirovni sporazum ni bil dosežen. Za največji topniški incident po koncu korejske vojne je štela potopitev ladje Čeonan, na kateri je umrlo 46 južnokorejskih mornarjev. Seul je obtožil Severno Korejo za napad, ta pa ga je zanikala. V tem primeru javnost ni dobila nobenega pravega odgovora.

Kot je znano, je ZDA ponovno izrazila podporo Južni Koreji, Obama je celo dejal, da je Severna Koreja resna in stalna grožnja, s katero morajo opraviti. Ob tem je celo pozval Kitajsko, ki je najtesnejša zaveznica Severne Koreje, da sporoči severnokorejskemu režimu "da obstajajo mednarodna pravila, ki se jih mora držati". Kitajska pa je bila bila precej zadržana, izrazili so le nestrinjanje s sodelovanjem ameriške letalonosilke na skupnih južnokorejskih - ameriških vajah, saj menijo, da bi se tako izognili stopnjevanju napetosti. Očitno so Kitajci ocenili, da ne splača podpihovanje ali celo vojna, ki bi nedvomno ogrozila njihovo enormno gospodarsko rast. Poleg tega ima Severna Koreja jedrsko orožje in nedvomno je pametneje, da se napetost po nepotrebnem ne povečuje.

Zgodovina Korejcev je izjemno pestra. Koreja je bila enotna država vse od 7.stoletja do leta 1905, ko jo je po rusko-japonski vojni zasedla Japonska. Po japonski kapitulaciji je na južnem delu Korejskega polotoka nastala republika Koreja, severni del pa so prevzeli komunisti, ki so ustanovili Demokratično ljudsko republiko Korejo. Po korejski vojni (1950-1953) je Južna Koreja doživela izjemno hiter gospodarski razvoj, Severna Koreja pa se je odločila za popolno izolacijo od preostalega sveta. V današnjih časih imata državi zelo malo skupnega, ne glede na dolgo skupno zgodovino.

Očitno so zaradi topniškega obstreljevanja še največjo korist imeli tisti vlagatelji, ki so izkoristili kratkotrajni padec južnokorejskega vona in si po znižani ceni pridobili deleže uspešnih korejskih podjetij. Kaj pa bo dejansko prinesel incident, pa bomo še videli.

Petra Mežnarc

nazaj   Dodaj v