Novice

Projekt Virant

sreda, 9. 1. 2013

Protikorupcijska komisija je danes ugotovila, da je bilo ravnanje ljubljanskega župana in prvaka opozicijske PS Zorana Jankovića ter premiera Janeza Janše obremenjeno s korupcijskimi tveganji in sumom zlorabe položaja. Kot je na novinarski konferenci pojasnil predsednik komisije Goran Klemenčič, je pri obeh šlo za večkratno sistematično kršitev zakonov proti korupciji in integriteti ter za razpolaganje z nepojasnjenimi viri premoženja.

Obramba pravne države

Tako Janković kot tudi Janša sta zanikala nepravilnosti pri prijavi premoženja. S strani javnosti in politike pa se je tekom dneva pojavilo precej pozivov k odstopu obeh z vseh položajev. Ne glede na to, kaj si mislimo o obeh politikih, moramo upoštevati dejstvo, da nepojasnjenost še ne pomeni kaznivega dejanja. Zadeve je torej potrebno ustrezno pojasniti. Treba je tudi zaščititi 27. člen Ustave RS, ki govori o tem, da vsak velja za nedolžnega, dokler se mu krivda ne dokaže s pravnomočno sodbo. Zato so pozivi k odstopu kateregakoli politika na takšnem nivoju preuranjena in so absurdna pa tudi kršijo ustavne pravice posameznika, pa naj si bo to Zoran, Janez, Pepe, Gašper, Miha, Lojzka ali Francka. Gre preprosto za upoštevanje pravne države. Odstop pride na vrsto šele po tem, ko se pravnomočno ugotovi krivda določenega funkcionarja. Nič prej, nič kasneje.

Virantova histerija

Od političnih veljakov je največjo histerijo glede morebitnega odstopa Jankovića in Janše zagnal predsednik DL in Jankovićev žlahtnik, Gregor Virant. Njegov odziv je zanimiv v luči nedavne interpelacije ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka. Takrat smo nekateri pisci opozarjali na dogovor, ki se je sklenil v ozadju interpelacije. Kučanov klan, ki se proti tej vladi obupno bori za ohranitev svojih privilegijev iz nekdanjega partijskega režima in za to izkorišča tudi proteste na ulicah, s čimer smo v nevarnosti, da bi se demokracija, kakor je dejal že Aristotel, sprevrgla v prevlado sodrge, je preko Jankovića in Viranta sklenil, z „odžaganjem“ Gorenaka, zamajati vladno koalicijo. Ko bi vlada po interpelaciji padla, bi se oblikovala nova leva vlada. Ker je Janković obremenjen z veliko domnevnimi škandali, premiersko mesto zanj ne bi prišlo v poštev. Zato je Janković tja predlagal Viranta. Kot je znano, do strmoglavljenja Gorenaka in posledično vlade, ni prišlo.

Plan B

In tako je na vrsti plan B. To pa je današnje dogajanje s poročilom Protikorupcijske komisije. Kot je znano, komisijo vodita nekdanji zvesti oproda pasje princese, nekdanje notranje ministrice in predsednice propadle stranke LDS, Katarine Kresal, Goran Klemenčič in nekdanji ultralevičarski Dnevnikov novinar Rok Praprotnik. Virantov odziv in omenjeno, kažeta na dejstvo, da ideja o rušenju vlade še zdaleč ni šla v pozabo. Virantovi apetiti po položaju predsednika vlade so očitno zelo veliki, Kučan in njegova klapa pa sta pripravljena žrtvovati Jankovića, ki je, kot omenjeno, zaradi številnih afer, praktično že politični mrlič za to, da bi Janševa vlada padla. Tako je Jankovićeva žrtev v tem oziru za Kučanov klan minorna. Virantova histerija je v tej luči torej povsem pričakovana.

Ob tem velja poudariti, da bi politična kriza v tem trenutku, ko se država že tako spopada s katastrofalnimi gospodarskimi in finančnimi problemi, le te še poglobila. Vsakršno rušenje vlade v tem primeru – na politični ravni ali ravni ulice – je dobesedno poskus obglavljanja države, ki bi v tem primeru izkrvavela do smrti. Zato so takšni poskusi v prvi vrsti protidržavni, protislovenski ter so v bistvu izdaja slovenskega naroda.

Sebastjan Erlah

Kolumna je objavljena njegovi spletni strani

nazaj   Dodaj v