Novice

SDM: Karierni centri Univerz za boljšo prihodnost mladih in družbe

nedelja, 23. 9. 2012

V Ljubljani je včeraj potekala 8. redna seja Sveta SDM. Podmladek SDS je pozval k uvedbi Kariernih centrov Univerz, k nujni usmerjenosti študija v gospodarstvo ter izrazil podporo dr. Milanu Zveru.

"V Slovenski demokratski mladini opozarjamo, da je eden izmed ciljev Bolonjske reforme pripeljati študente do polnega in kvalitetnejšega študija, ki bi služil potrebam gospodarstva," so zapisali. V sedanji klasični usmerjenosti študijskih programov ni zaslediti interdisciplinarnih povezav med programi, ki so v sedanjem gospodarstvu nujno potrebne. "Prepričani smo, da je potrebno slediti potrebam gospodarstva in ustvarjati povezave med različnimi disciplinami. Kot primer vzemimo strojnika za katerega ni več dovolj, da pozna zgolj kurikulum strojništva, ampak mora poznati tudi kurikulum menedžmenta, da bo ustvarjeno znal prodati," so poudarili.

"V SDM vidimo problem v premajhni usmerjenosti študija v gospodarstvo in gospodarstva v akademsko sfero. Rešitev vidimo v spodbujanju in razvoju Kariernih centrov Univerz, ki so še precej na začetku oz. jih skoraj ni," so predlagali. Karierno svetovanje je pomembno za boljšo karierno in zadovoljno življenje mladih, za njihovo boljšo prihodnost in s tem boljšo prihodnost cele družbe. "Zavzemamo se za uvedbo kariernega svetovanja v obliki kariernih centrov, ki s svojo psihološko stroko mladim svetujejo že v času osnovnega in srednjega šolanja. Takrat mladi najbolj potrebujejo informacije, usmeritve in pomoč, česar v trenutnem sistemu nimajo vedno dovolj," menijo v SDM. Svetovalci v kariernih centrih mladim dajejo informacije, ki jih pridobijo z analiziranjem situacije v Sloveniji ter jim pomagajo pri načrtovanju in gradnji kariere.

Primer dobre prakse je sistem kariernega svetovanja v Avstriji. Tam je karierno svetovanje obvezno že v osnovni šoli in se nadaljuje v srednji šoli. Prav tako pa je lahko za zgled Kanada, kjer najdemo karierno svetovanje od vrtca pa vse do konca srednje šole, ponekod celo v obsegu 60 ur letno.

Svet SDM je izrazil zadovoljstvo z dosedanjim potekom kampanje predsedniškega kandidata dr. Milana Zvera. Svet SDM se je strinjal, da je kandidat na dosedanji življenjski poti pokazal svojo vsestranskost na mnogih poklicnih in zasebnih poteh, pri tem pa so ga vedno vodili čut za sočloveka, poudarjanje pravih vrednot, smisel za humor ter pripadnost domovini Sloveniji. "V SDM pozivamo predvsem mlade, da na prihajajočih predsedniških volitvah volijo človeka, ki svoje funkcije ne bo videl le v vožnji s službeno limuzino in nastopaštvu, temveč bo predsednik vseh Slovencev in Slovenk!," so še poudarili v SDM.

nazaj   Dodaj v