Novice

Dr. Milan Zver: "Papež spomnil na pomembno vlogo politikov, katerih delo temelji na krščanskih vrednotah"

sobota, 22. 9. 2012

Evropski poslanec in predsedniški kandidat dr. Milan Zver se je po včerajšnjem srečanju voditeljev mednarodnega združenja Sredinskih demokratov (CDI - Centrist Democrat International) danes v Rimu udeležil sprejema pri njegovi svetosti papežu Benediktu XVI.

Sprejema se je udeležil skupaj s soprogo dr. Andrejo Valič Zver.

Sveti oče je v govoru spregovoril o odgovornostih političnih voditeljev, nujnosti trdnega etičnega temelja, pomenu spoštovanja dostojanstva osebe ter s tem povezano zaščito človeškega življenja, zakonske zveze in družine. Po papeževih besedah sedanje gospodarske razmere upravičeno zbujajo zaskrbljenost, a pred njimi je kristjan poklican, da deluje in se izraža s preroškim duhom, ki je zmožen v spremembah videti skrivnostno navzočnost Boga v zgodovini ter tako z realizmom, zaupanjem in upanjem sprejeti nove odgovornosti. »Kriza nas obvezuje, da na novo zarišemo pot, sprejmemo nova pravila in poiščemo nove oblike obveznosti, s čimer kriza postane priložnost za trezno presojanje in novo načrtovanje,« je zatrdil papež. Civilno in politično prizadevanje lahko na ta način dobi novo spodbudo in zagon v iskanju trdnega etičnega temelja. Odsotnost slednjega na ekonomskem področju je ravno prispevala k nastanku sedanje globalne finančne krize. Politični in institucionalni prispevek, katerega nosilci so tudi pri papežu danes zbrani politiki, se ne bo mogel omejiti zgolj na odzivanje na urgentne zadeve, ki jih narekuje logika trga, ampak bo moral nadaljevati z iskanjem skupnega dobrega ter promocijo in varovanjem neodtuljivega dostojanstva človeške osebe, je med drugim še zatrdil Benedikt XVI.

Papež je posebej poudaril tudi, da trg ne more sam po sebi urejati vseh individualnih in družbenih vprašanj. "Red stvari ne more biti nad redom ljudi je sicer že stara teza katoliškega družbenega nauka, a je vendarle zdaj po mnenju papeža postala veliko bolj aktualna kot kadar koli doslej," je dejal dr. Milan Zver in pojasnil, da je papež spomnil tudi na pomembno vlogo politikov, zlasti tistih, katerih delo temelji na krščanskih vrednotah in načelih.

Dr. Milan Zver se je v petek, 21. septembra, mudil na srečanju voditeljev mednarodnega združenja Sredinskih demokratov, ki je potekalo v Rimu. Srečanja so se udeležili predsedniki držav in vlad ter predsedniki političnih strank članic združenja iz 75 držav. Med drugimi se je srečanja udeležil predsednik italijanske vlade Mario Monti, predsednik španske vlade Mariano Rajoy, predsednik irske vlade Enda Kenny, predsednik albanske vlade Sali Berisha, predsednik grške vlade Antonis Samaras in predsednik madžarske vlade Viktor Orbán. Srečanje je vodil predsednik CDI Pier Ferdinando Casini in izvršni sekretar CDI ter generalni sekretar Evropske ljudske stranke Antonio López-Istúriz.

nazaj   Dodaj v