Novice

Dr. Romana Jordan: "Potrebno je vzpostaviti bančno unijo s skupnim nadzorom bank"

četrtek, 13. 9. 2012

Poslanka v Evropskem parlamentu dr. Romana Jordan je včerajšnji nastop predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu označila kot prizadevanja za več Evropske unije.

Dr. Romana Jordana je dejala, da je Barroso pokazal veliko optimizma in voditeljskih sposobnosti. "Dal je vtis, da ve, kam želi popeljati Evropsko unijo, in da bo Evropska komisija pod njegovim vodstvom to tudi uresničila. Odgovor vidi v več Evropske unije, torej v še tesnejšem povezovanju. Kot odgovor na krizo je že prišlo do dogovora o tesnejšem sodelovanju na področju gospodarske in fiskalne unije. Prav razmere v Sloveniji pa nam dokazujejo, kako močno je zdravje gospodarstva povezano z zdravjem finančnega sistema. Zato se mi zdi potrebno, da ob doslej sprejetih ukrepih in skupni valuti vzpostavimo tudi bančno unijo s skupnim evropskim nadzorom bank. Sicer pa ocenjujem Barrosov zagon na določenih področjih kot morda nekoliko prevelik. Glede na spomine iz nekdanje države nič kaj rada ne slišim o načrtih, da bi se Evropska unija premaknila v federacijo držav članic," je dejala.

Pozdravila je Barrosov poziv k večji verodostojnosti. Politike je namreč opozoril, da na sestankih v Bruslju ne zagovarjajo enakih stališč kot v domačem medijskem prostoru. Zaradi tega državljani ne zaupajo politikom in ne zaupajo Evropski uniji. "V tem smislu je dobrodošel njegov poziv k spremembi načina razmišljanja in načina dela," je dejala dr. Romana Jordan.

nazaj   Dodaj v