Novice

Dr. Milan Zver: "Če želimo rezultate, potrebujemo resnično, ambiciozno in transparentno bančno unijo"

sreda, 12. 9. 2012

Evropski poslanec dr. Milan Zver je v zvezi z govorom predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa ugotavljal, da se je predsednik komisije končno odzval tako, kot bi se moral že zdavnaj. 

 

"Predsednik Evropske komisije mora imeti vizijo in strategijo, kako naprej. Prav je, da svoji predsedniški funkciji da kreativno vsebino. Z zanimanjem čakam leto 2014, ko bi naj bil predstavljen nov model EU, to je demokratična federacija nacionalnih držav. Po mojem mnenju je predsednik komisije dobro združil novo vizijo EU s krizno realnostjo. Njegova reakcija je dobra in zato je dobil večinsko podporo parlamenta.

Bančno unijo, ki je bila tudi predmet današnjega govora, je denimo Evropski parlament predlagal in zahteval že pred dvema letoma. Toda če želimo rezultate, potrebujemo resnično, ambiciozno in transparentno bančno unijo. Enotni mehanizem za nadzor je šele začetek zgodbe. Pomembno pa je, da se bo končno povečala vloga ECB.

Bistvenega pomena v tem trenutku je predvsem to, da v EU držimo skupaj in sodelujemo. Sodelovanje pa prinaša obveznosti. In sprejete dogovore in obveze je treba spoštovati in izpolniti. Katerakoli skupnost je lahko močna, se razvija in raste le, če si vsak član prizadeva za njeno skupno dobro. Hkrati pa članstvo v skupini posameznikom zagotavlja, da v težavah ne bodo sami in da bodo lahko računali na pomoč drugih. In tega nam danes v Evropi manjka. Pripravljenosti za odgovornost in solidarnost." 

nazaj   Dodaj v