Novice

Dr. Milan Zver: "Maribor bo zanesljivo dobil evropska sredstva za nekatere projekte"

četrtek, 6. 9. 2012

Poslanec v Evropskem parlamentu in predsedniški kandidat je danes obiskal Mestno občino Maribor, kjer se je sestal z županom Francom Kanglerjem. Ta mu je izrekel podporo in dejal: "Gospod Zver si zasluži našo podporo."

Župan Mestne občine Maribor Franc Kangler je danes v svojem kabinetu sprejel dr. Milana Zvera, ki je v okviru kandidature za predsednika države obiskal tudi Maribor. "Maribor dobro poznam, saj je dobršni del mojega političnega dela bilo vpeto prav v življenje Maribora, ko sem bil še minister. Tudi sedaj, ko sem evrospski poslanec, pridem v Maribor zaradi evropskih projektov."

"Obstajajo projekti, za katere bo Maribor zagotovo dobil tudi podporo s strani evropskih sredstev in za katere se pripravlja tudi ustrezna dokumentacija," je prepričan dr. Zver ter dodal, da mu je župan predstavil nekatere projekte, ki že tečejo. "Največ besede je bilo seveda namenjene Evropski prestolnici kulture ter bližajoči se Evropski prestolnici mladih, ki bo potekala naslednje leto. Poleg tega sva se pogovarjala tudi o Svetovnem mladinskem prvenstvu v šahu, v čigar priprave sva oba z županom dobro vključena," je še povedal dr. Zver, ki meni da bo to največji športni dogodek, ne samo za Maribor temveč tudi za Republiko Slovenijo v zadnjih desetih letih. 

Dr. Zver je komentiral tudi novinarsko vprašanje, češ, da se je župan Kangler večkrat jezil nad tem, da Pahorjeva vlada Mariboru ni bila tako naklonjena, sploh kar se tiče športnega resorja, ki ga je tedaj vodil dr. Igor Lukšič, in sicer v primerjavi z obdobjem, ko je omenjeni resor vodil prav dr. Zver. "Filozofija vlade, katere član sem bil tudi sam, je bila, da poskušamo z evropskimi sredstvi zamanjšati regionalne razlike v državi. Zato se mi zdi nesmiselno, da bi z državno regulacijo umetno podpirali tiste sredine, ki imajo že neke nadstandarde v infrastrukturi na športnem in drugem področju," je razložil dr. Zver ter dodal, da je bil prav zato v tedanji vladi Maribor deležen večje pozornosti.

V današnji izjavi za medije pa je dr. Zveru podporo izrekel tudi sam župan mestne občine Franc Kangler, ki meni da je predsedniški kandidat dr. Zver odprt politik in je veliko naredil za Slovenijo, Štajersko in mariborsko regijo. "Z dr. Zverom sva že veliko sodelovala. Dobro pozna Maribor in naše projekte. Veliko poudarka pa je potrebno nameniti zlasti projektu Evropska prestolnica mladih, skozi katerega želimoopozoriti na težave mladih," je med drugim povedal župan Franc Kangler.

Dr. Milan Zver je ob tej prilžnosti tudi potrdil, da je bil nominiran za letošnje Priznanje za evropskega poslanca ali poslanko leta, ki ga vsako leto podeljuje angleška revija The Parliament, in sicer s področja izobraževanja, mladine, kulture in športa, kjer v Evropskem parlamentu tudi sicer aktivno deluje. Povedal je, da je priredil vrsto mednarodnih konferenc na teme iz omenjenih področij, sam pa je bil tudi nosilec poročila Mladi in mobilnost. Dodal je še, da je veliko sodeloval tudi z nevladnimi oziroma humanitarnimi organizacijami s področja zdravja, kmetijstva, ipd., ki so ga nato tudi predlagale za omenjeno prestižno nagrado. "Na to sem zelo ponosen," je zadovolnjo povedal dr. Zver in dodal, da bo konkurenca velika in huda, saj je za nagrado nominirana tudi predsednica odbora Evropskega parlamenta za kulturo in izobraževanje Doris Pack. "A upanje vseeno ostaja," je optimističen dr. Zver.

nazaj   Dodaj v