Novice

Mag. Andrej Šircelj: "Potrebno je delovati državotvorno, zato je nujno potrebno sprejeti zlato pravilo v ustavo."

četrtek, 19. 7. 2012

Fiskalno pravilo je vsebinsko zelo enostavno, kajti določa, da se porabi toliko, kolikor se ustvari.

Predsednik Odbora DZ za monetarno in fiskalno politiko mag. Andrej Šircelj je dejal, da nam fiskalno pravilo določa, da je potrebno porabiti toliko, kolikor se ustvari. Slovenija se je po njegovih besedah v letih 2009 do 2012 močno zadolžila, na ta račun pa niso nastala nova delovna mesta in se ni povečeval bruto domači proizvod. "Slovenija je v primerjavi z ostalimi evropskimi državami v povprečju nazadovala," je dodal.

Šircelj je poudaril, da bi se s sprejetjem zlatega pravila finančni trgi pozitivno odzvali, izboljšalo pa bi se tudi konkurenčno poslovanje, "s tem bi podali močan signal svetovnim finančnim trgom in evropski komisiji, da Slovenija krizo jemlje resno."

Šircelj je pripomnil, da ima zlato fiskalno pravilo tudi simbolni pomen, kajti preprečuje, da se takšna kriza ne bi več ponovila. Po njegovem očitki, da se fiskalno pravilo sprejema prehitro, niso utemeljeni. "Ni več časa, v preteklosti je bilo že preveč izgub in preveč poslovnih tragedij," je povedal. Zaključil je, da bodo s sprejetjem fiskalnega pravila na koncu vsi zmagovalci, še posebej pa državljani in državljanke Republike Slovenije. 

nazaj   Dodaj v